Menstruatiepijn wordt aanzienlijk verlicht door acupunctuur, blijkt uit een nieuwe studie. De bevindingen van deze nieuwe studie hebben aangetoond dat de intensiteit en de duur van de menstruatiepijn met maximaal 50 procent kunnen worden verminderd door handmatig acupunctuur toe te passen. De studie werd uitgevoerd door Dr. Mike Armor, van het Nationaal Instituut voor Aanvullende Geneeskunde (NICM) aan de West-Sydney University in Australië, en zijn collega’s van de afdeling Obstetrie en Gynaecologie aan de Universiteit van Auckland, in Nieuw Zeeland. Hun bevindingen over menstruatie werden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS One.

Menstruatiepijn, of dysmenorroe, is een aandoening die tot 95 procent van de menstruerende vrouwen beïnvloedt, volgens een rapport dat is gepubliceerd in het tijdschrift Human Reproduction Update. Menstruatiepijn is ingedeeld in twee soorten: primaire menstruatiepijn, waarbij geen bekende oorzaak de pijnlijke krampen kunnen voordoen en secundaire menstruatiepijn,waarbij pijn optreedt als gevolg van een gediagnosticeerde aandoening, zoals endometriose of baarmoederpoliepen.

Het onderzoek

Zevenentwintig volwassen vrouwen tussen 18 en 45 jaar waren betrokken bij de studie. Alleen vrouwen bij wie primaire menstruatiepijn was vastgesteld werden geïncludeerd in de studie.
De vrouwen werden willekeurig verdeeld in vier groepen: twee hoge frequentiegroepen en twee lage frequentiegroepen. Een hoge frequentie en een lage frequentiegroep werden toegewezen aan handmatige acupunctuurbehandelingen de andere twee groepen werden behandeld met electro acupunctuur.
De deelnemers aan de hoogfrequente groepen kregen drie acupunctuurbehandelingen één week voor het begin van hun menstruatieperiode. Ondertussen kregen de vrouwen in de lage frequentiegroepen drie behandelingen elke 7 tot 10 dagen, tussen hun menstruatieperiodes.

Alle deelnemers werden 12 acupunctuurbehandelingen toegediend over drie menstruatiecycli. Zij ondergingen ook een behandeling in de eerste 48 uur van hun menstruatieperiode.
Bij de vrouwen die behandeld werden met acupunctuur stelde de studiegroep significante verbeteringen vast bij pijnintensiteit en verwante symptomen en algemene levenskwaliteit. De onderzoekers erkennen echter dat grotere onderzoeken nodig zijn en dat nauwkeurige richtlijnen voor het gebruik van acupunctuur bij de behandeling van menstruatiepijn ontwikkelt moeten worden.

“Pragmatische onderzoeken met acupunctuur hebben een vermindering van de pijnintensiteit en een verbetering van de kwaliteit van het leven van vrouwen met pijn in de de menstruatrie periode  getoond, maar het bewijs is nog te beperkt voor conclusies. Het veranderen van de dosering van acupunctuur, kan bijvoorbeeld het resultaat beïnvloeden. Dat moet allemaal  verder worden onderzocht” zegt Dr. Armor.

Handmatig of elektroacupunctuur?

Alle deelnemers die betrokken waren bij de studie werden gevraagd een dagboek te houden waarin details verschenen over de ontwikkeling van hun menstruatiepijn tijdens het proces.
De onderzoekers waren verrast om te ontdekken dat meer dan de helft van de vrouwen die handmatige acupunctuur ondergaan, een daling van de periodepijn en aanverwante symptomen van 50 procent hebben ondergaan.

Dit maakte handmatige acupunctuur significant effectiever bij het behandelen van pijn in de periode dan in het algemeen elektroacupunctuur.

Alle behandelingen die in de loop van de studie werden toegediend, zijn in overeenstemming met een handmatig protocol gebaseerd op gegevens verzameld uit een overzicht van gespecialiseerde acupuncturisten uit Australië en Nieuw-Zeeland.

De behandeling was gebaseerd op traditionele Chinese geneeskunde praktijken en het Zang Fu-systeem, dat de unieke attributen van elk orgaan identificeert en de wijze waarop ze met elkaar verband houden.

De bevindingen van Dr. Armor en collega’s zijn intrigerend, en zij kunnen wijzen op een nieuwe behandeling voor vrouwen die het effect van menstruatiepijn op hun leven minimaliseren.