Mannelijke vruchtbaarheid is onder belicht. Als een koppel niet vruchtbaar blijkt te zijn, wordt er vooral naar de vrouw gekeken. De vrouw wordt blootgesteld aan allerlei onderzoeken om te achterhalen waar het mis gaat. Vervolgens wordt de vrouw eindeloos behandeld…..
Steeds vaker toont onderzoek aan dat de kwaliteit van sperma een ondergewaardeerde rol speelt als het gaat om vruchtbaarheid. Een recent onderzoek toont tevens aan dat een verminderde kwaliteit van sperma veel invloed heeft op RPL (Repeat Pregnancy loss).
We weten dat 50% van de genen van het embryo van de man afkomstig zijn. We weten ook dat 60% van de miskramen veroorzaakt worden door genetische fouten in het embryo. Is het dan niet heel erg logisch om na een miskraam juist de spermacellen van de man eens heel grondig te onderzoeken????
Ook al heeft de man te horen gekregen dat zijn sperma o.k. bevonden is, dan nog valt er te twijfelen aan de vruchtbaarheid van zijn spermacellen. Goede spermacellen voldoen aan een norm die wij gesteld hebben ten aanzien van het aantal, de beweeglijkheid en de vorm. Voldoe je aan de norm, dan is het o.k.! Maar o.k. is helaas lang niet altijd vruchtbaar!!!
De kwaliteit van de inhoud, namelijk het DNA dat zich in de kop van de spermacel bevindt en dat uiteindelijk moet versmelten met het DNA van de eicel, is van belang. Spermacellen met een hoog gehalte gefragmenteerd (beschadigd) DNA kunnen er onder een microscoop ok uitzien en zelfs een eicel bevruchten. De kans is echter groot dat het vruchtje in een pril stadium afsterft of dat er in een later stadium een miskraam optreedt.
De man doet er dus toe! Dat is super goed om te weten. Maar wat kun je daar als man nu zelf mee doen?
Stap1.
Als het na een aantal pogingen niet lukt is het zinvol om de kwaliteit van je spermacellen te laten meten. Want meten is weten! Op dit moment wordt er in Nederland niet getest op DNA fragmentaties. Toch kun je vragen om hier onderzoek naar te laten doen. Het SPZ Lab, dat gespecialiseerd is in het uitvoeren van deze test, is gevestigd in Kopenhagen en werkt samen met ziekenhuizen en fertiliteitsklinieken in heel Europa. Ingevroren sperma kan op ijs naar het lab gestuurd worden. Het lab stelt vervolgens de betreffende arts op de hoogte van de uitkomst. Het lab onderzoek zelf kost ongeveer 300 euro. Daarnaast komen kosten van transport en kosten van je eigen arts.
Stap 2.
Gebruik supplementen om de kwaliteit, kwantiteit en vorm te verbeteren. Bij Acupunctuur Het Gooi adviseren we je graag hierover.
Stap 3
Let op je lifestyle, dit kun je doen door bijvoorbeeld:
Je ballen koel te houden!
Ons lichaam is 37 graden. Sperma wordt geproduceerd en bewaard in een zak die onder het lichaam bungelt en onder normale omstandigheden een temperatuur van 32 graden heeft. Laat dit nu ook net de temperatuur zijn waar sperma het best op gedijt. De sauna, lang in de auto zitten of strakke kleding verhoogt de temperatuur in het scrotum en zaadcellen lijden hieronder.
Bestraal je ballen niet!
Je mobile in de broekzak beïnvloed de beweeglijkheid en vorm van spermacellen. In dit onderzoek kun je lezen wat de effecten van straling zijn.
Wees matig met alcohol
Alcohol heeft een negatieve invloed op de aanmaak van testosteron en versterkt de omzetting van testosteron in oestrogeen. Het afbraakproduct van alcohol is acetaldehyde, wat toxisch is voor sperma. Het goede nieuws is dat als je niet meer dan 5 glazen per week drinkt en niet meer dan 2 glazen per dag, kan de schade zich vrij stel weer herstellen.
Rook niet
Door roken krijg je meer vrije radicalen in je lichaam, die schade toe te brengen aan spermacellen en zo de mannelijke vruchtbaarheid verminderd. De aangebrachte schade verdwijnt als je 3 tot 6 maanden niet meer rookt.
Gebruik zo weinig mogelijk medicijnen
Veel medicijnen hebben invloed op de vruchtbaarheid. Probeer ze niet te gebruiken als het niet absoluut noodzakelijk is. Soms zijn er voor klachten goede alternatieven. Acupunctuur is voor veel klachten een alternatief. Probeer te stoppen als je in een IVF of ICSI traject zit.
Matig je cafeïne gebruik
Teveel cafeïne (meer dan 2 kopjes koffie per dag) vermindert de sperma productie, veroorzaakt chromosomale afwijkingen en beïnvloed de beweeglijkheid.
Voorkom volledige uitputting
Sporten is prima, het is goed voor je gezondheid en kan de testosteron aanmaak stimuleren. Te intensief sporten, hiermee bedoel ik sporten waarbij je volledig uitgeput raakt, kan de spermaproductie juist verminderen (door te veel hitte). Ook kan dit kan tijdelijk de testosteron aanmaak verminderen.
Stap 4.
Doe acupunctuur! Bij deze een onderzoek waarin je leest wat acupunctuur voor de mannelijke vruchtbaarheid doet. En hier is er nog een!