Er kan sprake zijn van mannelijke onvruchtbaarheid als een koppel niet zwanger wordt binnen een ‘normale’ termijn. Een koppel is verminderd of onvruchtbaar als de vrouw na één tot twee jaar van regelmatige seksuele betrekkingen niet zwanger wordt. De oorzaken van verminderde of onvruchtbaarheid kunnen zowel bij de vrouw (30%), bij de man (30%) als bij beiden (30%) liggen.

Oorzaken

Bij mannelijke onvruchtbaarheid ligt de belangrijkste oorzaak van onvruchtbaarheid in de kwaliteit van het sperma. Er worden niet genoeg zaadcellen geproduceerd (oligozoöspermie), of er zijn helemaal geen zaadcellen (azoöspermie), wat de kans op bevruchting fors verkleind. Maar zelfs als de zaadcellen in voldoende hoeveelheden worden aangemaakt, kan het zijn dat ze niet voldoende beweeglijk zijn (asthenozoöspermie), of een abnormale vorm vertonen (teratozoöspermie).

De reguliere medische wetenschap biedt mannen in zo’n geval helaas weinig oplossingen. Er wordt dan snel gekozen voor IVF of zelfs ICSI. Dit zijn ingrijpende behandelingen die met een beetje geluk te vermijden zijn. Als man kun je namelijk je zaadkwaliteit verbeteren met acupunctuur. De kans op zwangerschap wordt vergroot en een IVF of ICSI behandeling wordt wellicht overbodig of omgezet in een IUI behandeling

Diverse onderzoeken tonen het effect van acupunctuur op deze klachten aan. Een onderzoek gedaan door Zhang Jiasheng, Wuhan Hospital of TCM naar 248 casussen van mannelijke infertiliteit gaf bijvoorbeeld onderstaande resultaten:

Type Casus Genezen Verbet. Geen verbet. Eff. hoeveelh.
Totaal 248 89 (36%) 77 (31%) 85 (34%) 166 (67%)
Impotentie 153 42 (27%) 66 (43%) 48 (31%) 18 (8%)
Afwezigheid ejaculatie 45 34 (76%) 11 (24%) 34 (76%)
Abnormale zaadkwaliteit 50 13 (26%) 11 (22%) 26 (52%) 24 (48%)

 

Acupunctuur verbetert de vruchtbaarheid

Meerdere onderzoeken hebben het positieve effect aangetoond van acupunctuur op het aantal, de beweeglijkheid en de vorm van zaadcellen. De behandeling is nagenoeg pijnloos en bestaat uit het verbeteren van energiestromen door het plaatsen van naalden in voeten, benen, onderbuik, handen en eventueel rug. Het ondergoed blijft aan. In een periode van 3 maanden wordt er 8 à 10 keer behandeld. Dit vanwege de duur van de zaadaanmaak, die namelijk 70 tot 90 dagen is.