Vruchtbaarheid M/V

Begeleiding van mannen en vrouwen bij verminderde vruchtbaarheid

Acupunctuur kan het verschil maken tussen onvruchtbaar en vruchtbaar. Acupunctuur is zeer geschikt voor vrouwen die met IVF, IUI, ICSI of KI zwanger proberen te worden. Het helpt ook bij vrouwen die via de natuurlijke weg een kind proberen te krijgen, maar tot dusver geen succes hebben.

Verminderde vruchtbaarheid heeft vergaande emotionele gevolgen. Fertiliteitsbehandelingen zijn emotioneel dan ook behoorlijk belastend. Veel vrouwen vinden bij mij een luisterend oor en zijn blij dat ze de problemen en vragen die zich tijdens fertiliteitsbehandeling voordoen, kunnen bespreken.

Daarnaast kan acupunctuur de vruchtbaarheid van de man aanzienlijk verbeteren. Acupunctuur heeft een positief effect op de spermakwaliteit en kwantiteit. Het aantal, de vorm en de beweeglijkheid van de zaadcellen verbetert vaak opvallend na behandelingen met acupunctuur. De resultaten kunnen zodanig zijn dat geen IVF of ICSI-behandeling nodig is, maar voor een minder belastende behandeling als IUI gekozen kan worden.

Acupunctuur Het Gooi kan jullie helpen zwanger te worden. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk.

Een fertiliteitsbehandeling kent een aantal fasen waar de acupunctuurbehandeling op aansluit. Elke acupunctuurbehandeling heeft in dit kader een specifieke doelstelling. Bij IVF en ICSI zijn dit de volgende fasen en doelstellingen:

Downregulatie

Dit is de fase waarin je eigen cyclus, door het slikken van de pil, tijdelijk stilgelegd wordt. Niet iedereen doorloopt deze fase. Je gynaecoloog besluit of het wenselijk is om wel of niet te starten met down regulatie. De acupunctuurbehandelingen richten zich in deze fase op het versterken van de basis energieën die conceptie mogelijk maken. Ook is er in deze fase tijd om energetische verstoringen in de cyclus te behandelen.

Menstruatie fase

Tijdens deze fase wordt het opgebouwde endometrium (=baarmoederslijmvlies) afgestoten. Als je zwanger wilt worden is het van belang dat het endometrium volledig afgestoten wordt, zodat de baarmoeder schoon en goed opgeruimd aan een nieuwe ronde kan beginnen.

Acupunctuur ondersteunt dit proces door ervoor te zorgen dat er voldoende doorstroom (beweging) in de onderbuik is. Energetische pathologiën die het “opruimen” in de baarmoeder in de weg staan, worden mee behandeld.

Stimulatie fase

Tijdens deze fase heeft de gynaecoloog eicel stimulerende medicatie voorgeschreven. In de Chinese Geneeskunde gaat het in deze fase om het versterken van de yinne energie van de nieren, aangezien hier de eicellen uit voortkomen. Acupunctuur ondersteunt de energie van de nieren tijdens deze fase dusdanig dat de kwaliteit en kwantiteit van de eicellen toeneemt. Eventuele bijwerkingen van de eicel stimulerende medicatie wordt verlicht.

Voor vrouwen die ondanks de stimulerende medicatie toch te weinig (goede!) eicellen produceren, werk ik met een acupunctuurprotocol wat zich intensief richt op het verbeteren van de eicelproductie. Met deze behandeling wordt enkele weken voor aanvang van de stimulatie fase begonnen. De behandeling wordt eventueel ondersteund met Chinese kruiden.

Punctie

De fase van de punctie begint vanaf het moment dat de follikels bijna rijp zijn tot aan de terugplaatsing. De acupunctuurbehandelingen zorgen voor een goede bloedcirculatie in het bekkengebied. Want bij een betere doorbloeding is dit gebied meer ontspannen en verloopt de punctie makkelijker. Veel vrouwen zien op tegen de punctie. Stress en angst kunnen stagnaties veroorzaken die met acupunctuur gemakkelijk op te lossen zijn. Tijdens deze dagen is acupunctuur tevens een heel mooi middel om beter te kunnen ontspannen en beter te kunnen slapen.

Terugplaatsing

De acupunctuurpunten die tijdens deze fase geprikt worden, stimuleren de microcirculatie in de baarmoeder. Als de bevruchte eicel teruggeplaatst wordt in de baarmoeder, is het volgens de Chinese Geneeskunde van wezenlijk belang dat er energetische beweging in de baarmoeder is. Je kunt dit vergelijken met een visvijver: in een vijver waar veel beweging en activiteit is leven meer vissen dan in stilstaand water.

Op de dag van de terugplaatsing of eventueel de dag ervoor, vraag ik je naar de praktijk te komen voor een behandeling die zorgt voor voldoende energetische beweging en een goede doorbloeding in de baarmoeder. Tijdens deze behandeling volg ik een protocol waarvan aangetoond is dat de kans op zwangerschap significant wordt verhoogd. Zie voor meer informatie hierover: The Greene Guide  Vaak voeg ik een aantal punten toe waardoor je je wat beter kunt ontspannen. Ook ontvang je adviezen voor na de terugplaatsing en leg ik uit hoe je een aantal acupunctuurpunten kunt masseren om de energetische beweging het eerste half uur na de terugplaatsing in stand te houden.

Wachttijd

Als de terugplaatsing achter de rug is begint een spannende periode van wachten. Bij veel vrouwen veroorzaakt dit wachten stress en een gevoel van machteloosheid. In deze fase maak ik gebruik van acupunctuurpunten die het innestelen stimuleren en de stress reduceren. Verder kijk ik naar downregulatie. Ik kijk wat specifiek nodig is om de kans op innesteling te vergroten. In de Chinese Geneeskunde wordt de baarmoeder vergeleken met een zaaibed, waarvan de aarde zacht, iets warm en vochtig moet zijn om zaadjes te kunnen laten ontkiemen. Zo moet ook de baarmoeder de juiste temperatuur, vochtigheid en zachtheid hebben.

Bij een cryo terugplaatsing is het nog meer dan bij een “verse ivf-poging” van belang om het endometrium zo receptief mogelijk te maken. Dit betekent dat het endometrium niet alleen dik genoeg moet zijn, er moet ook voldoende doorbloeding en energetische beweging in de baarmoeder aanwezig zijn. Deze begeleiding is wat eenvoudiger dan de begeleiding van een “verse IVF” poging, omdat er geen sprake is van eicelstimulatie. Bij een cryo terugplaatsing wordt net als bij een verse ivf-poging, het (volledig) afstoten van het endometrium ondersteund. Na de menstruatie is de hoeveelheid en de kwaliteit van bloed en yinne energie (dit is de koelende energie) verminderd. De acupunctuurbehandeling richt zich nu op het stimuleren van de aanmaak en de kwaliteit van bloed en yinne energie. Soms is het in deze fase ook nodig de yange energie (dit is de verwarmende energie) te versteviging.

Voor vrouwen met een te dik of te dun endometrium werk ik met een specifiek acupunctuurprotocol wat een bewezen positieve invloed uitoefent op de dikte van het endometrium. Zie ook: Infertility Vancouver

Net als bij een verse ivf-poging is het bij de terugplaatsing essentieel om microcirculatie in de baarmoeder te stimuleren. Het is belangrijk om op de dag van terugplaatsing (of de dag ervoor) te behandelen. Ook als de terugplaatsing in het weekend plaats vindt!

In de week na de terugplaatsing ondersteund acupunctuur de innesteling van de bevruchte eicel en wordt de stress gereduceerd. Er wordt vervolgens heel gericht gekeken op welke manier acupunctuur de kans op innesteling kan vergroten. Daarom zijn alle behandelingen helemaal afgestemd op jou.

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk afhankelijk van de oorzaak van jouw onvruchtbaarheid. Een behandeling kan erop gericht zijn om:

 • de menstruatiecyclus te reguleren
 • een betere doorbloeding van de voortplantingsorganen te bevorderen
 • de kwaliteit van het cervixslijm te verbeteren
 • de kans op een miskraam te verkleinen!!
 • de groei van de foetus te bevorderen
 • de eisprong te stimuleren
 • de innesteling te bevorderen
 • de doorbloeding van de baarmoederwand te verbeteren
 • je energieniveau te verhogen
 • stress en angst te verminderen

Het doel van de behandelingen is om de condities te verbeteren, waardoor de kans op een gezondere eicel die zich innestelt in een goed doorbloede baarmoederwand toeneemt.

Bij kunstmatige inseminatie is het belangrijk ervoor te zorgen dat de condities om zwanger te kunnen worden optimaal zijn. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk afhankelijk van de oorzaak van jouw onvruchtbaarheid. Een behandeling kan erop gericht zijn om:

 • de menstruatiecyclus te reguleren
 • een betere doorbloeding van de voortplantingsorganen te bevorderen
 • de kwaliteit van het cervixslijm te verbeteren
 • de kans op een miskraam te verkleinen!!!!
 • de groei van de foetus te bevorderen
 • de eisprong te stimuleren
 • de innesteling te bevorderen
 • de doorbloeding van de baarmoederwand te verbeteren
 • je energieniveau te verhogen
 • stress en angst te verminderen

Het doel van de behandelingen is om de condities te verbeteren, waardoor de kans op een gezondere eicel die zich innestelt in een goed doorbloede baarmoederwand toeneemt.

Als het zwanger worden niet wil lukken en je wilt niet (nu al) aan een IUI of ivf-traject beginnen, is het een goede mogelijkheid om met acupunctuur de vruchtbaarheid te bevorderen. Tijdens dit traject vraag ik je om 1 of 2 maanden een temperatuurcurve bij te houden. Temperatuurcurve-BBT.  Voor de Chinese Geneeskunde geeft deze curve een schat aan waardevolle informatie. Met acupunctuur (en eventueel kruiden) wordt de cyclus dusdanig gereguleerd dat bestaande verstoringen verdwijnen. Vrouwen merken dit doordat bijvoorbeeld een erg korte cyclus langer wordt, of een zware menstruatie zich normaliseert. Met een cyclus zonder disbalansen neemt de kans op zwangerschap toe. Daarbij komt dat een gereguleerde cyclus het mooiste uitgangspunt voor een IUI, IVF, ICSI of KI  behandeling is!

Acupunctuur kan de vruchtbaarheid van de man aanzienlijk verbeteren. Acupunctuurpunten die hiervoor gebruikt worden liggen vooral op de onderrug en de onderbenen. Diverse onderzoeken laten zien dat acupunctuur een positief effect heeft op de spermakwaliteit en –kwantiteit. Het aantal, de vorm en de beweeglijkheid van de zaadcellen verbetert vaak opvallend na behandeling met acupunctuur.  De resultaten kunnen zodanig zijn dat geen IVF of ICSI-behandeling nodig is, maar voor een minder belastende behandeling als IUI gekozen kan worden. En soms blijkt zelfs een natuurlijke zwangerschap toch mogelijk. De reguliere medische wetenschap biedt mannen met vruchtbaarheidsproblemen weinig oplossingen. Aandacht voor verbetering van de zaadkwaliteit is er meestal niet. Vaak wordt al snel gekozen voor IVF of zelfs ICSI, ingrijpende behandelingen die vooral voor de vrouw erg belastend zijn. Dat is jammer want de Traditionele Chinese Geneeskunde biedt veel mogelijkheden om de mannelijke vruchtbaarheid te verbeteren. Daarmee kunnen mannen een actieve bijdrage leveren aan het vruchtbaarheidsproces.

Lastig onderwerp?

Het is wat mij betreft helemaal niet nodig om bij het maken van een eerste afspraak meteen al met elkaar te spreken over verminderde vruchtbaarheid. In de praktijk blijkt dat veel mannen hier moeite mee hebben. Eerst eens kennismaken of een wat algemene klacht zoals vermoeidheid bespreken/behandelen kan prima! En ga je toch liever naar een mannelijke acupuncturist? Ik verwijs je graag door naar een mannelijke collega die ook gespecialiseerd is in dit onderwerp, geen probleem!

Hoe vaak moet ik komen?

Bij vrouwen wordt er idealiter wekelijks behandeld. Soms volstaat het om alleen tijdens bepaalde fasen van de cyclus te behandelen. Ook al wordt acupunctuur door de meeste ziektekostenverzekeringen vergoed, toch is een volledige begeleiding helaas niet voor iedereen haalbaar. Tijdens het eerste consult bespreken we het behandelplan. Dit kan betekenen dat er wekelijks tijdens elke fase behandeld wordt. We kunnen ook besluiten om ons te beperken tot een enkele behandeling voorafgaand aan de terugplaatsing van de bevruchte eicel. Voor vragen over een (eventuele) behandeling kun je me altijd bellen!

Voor mannen is meestal maar één keer in de twee tot drie weken een acupunctuurbehandeling nodig.

Roken

Alle studies tonen aan dat het roken van tabak en ook marihuana een schadelijk effect heeft op de spermakwaliteit. Ditzelfde geldt voor het gebruik van drugs. Mocht je willen stoppen met roken, wij kunnen hierin adviseren of ondersteunen.

Alcohol

Het is algemeen bekend dat alcohol een nadelig effect heeft op de zaadkwantiteit en kwaliteit. Een matige of geen consumptie is dus aan te raden.

Gewicht

Een te hoge BMI, overgewicht dus, kan de mannelijke hormoonbalans behoorlijk in de war brengen. Het is dan een goed idee om af te vallen door gezond te gaan eten en leven.

Koffie

Meer dan 3 consumpties per dag kan het DNA van het sperma verstoren.

Stress

Stress heeft een nadelig effect op de kwaliteit van het sperma en vruchtbaarheidsproblemen veroorzaken. Wij adviseren om de spanningen gedoseerd toe te laten en probeer externe stress, zoals een te volle agenda of werkdruk, zoveel mogelijk te vermijden. Acupunctuur kan helpen de stress te verminderen.

Voeding

Zorg voor een algehele gezonde afwisselende voeding met verse groente en fruit. Vermijd suiker, zoetstoffen, junkfood en verkeerd vet. Eet bij voorkeur biologisch. Dit in verband met de schadelijke chemische stoffen en hormonen die in voeding kunnen zitten. Deze hebben een zeer schadelijk effect op de mannelijke vruchtbaarheid.

Warmte

De sperma aanmaak functioneert optimaal bij een temperatuur die 2 graden lager ligt dan de normale lichaamstemperatuur. Dit is dan ook de reden dat de sperma aanmaak zich buiten het lichaam afspeelt. Dragen van strak ondergoed, veel warme baden of sauna’s wordt in deze periode dan ook afgeraden.

Supplementen

Uit meerdere onderzoeken komt naar voren dat het zinvol is om supplementen te slikken. Het gaat vooral om foliumzuur, zink, vitamine E, selenium, vitamine C, en bètacaroteen. De stoffen zijn onvoldoende uit goede voeding te halen. Ik geef je graag informatie over eventueel te gebruiken supplementen.

Sex

Geadviseerd wordt om één keer in de twee dagen een ejaculatie te hebben om een zo goed mogelijke kwaliteit te produceren. Als er problemen zijn op seksueel gebied, overleg dit dan gerust met de acupuncturist. Acupunctuur kan hierbij helpen.

Ook is het belangrijk je seksuele relatie leuk te houden. Kan dit als je in een vruchtbaarheidstraject zit? Jazeker! Op het moment dat het verplichte vrijen het plezier uit je seksuele relatie haalt, is het tijd om in te grijpen. Bestel op internet www.zelfinseminatie.nl een aantal inseminatie setjes. Deze gebruik je tijdens de vruchtbare periodes, zodat er niet verplicht gevreeën hoeft te worden. Sex bewaar je voor de momenten dat jullie er beiden echt zin in hebben.

Levensstijl

Zorg voor voldoende lichaamsbeweging en ontspanning. Maar voorkom overmatige duursporten met te hoge temperaturen in de genitaalstreek.

Hoe ondersteun ik mijn partner?

 • Plan samen met je partner wat je gaat doen na een terugplaatsing. Spreek af dat je geen ruzie zult maken. Vermijd mensen of situaties die grote, negatieve emoties bij je los maken. Plan iets leuks, het liefst iets vrolijks.
 • Onderschat de emotionele impact van vruchtbaarheidsbehandelingen niet. IVF, ICSI, KI en IUI zijn emotioneel belastende behandelingen, vooral voor een vrouw. Erover praten met elkaar is voor beide partners prettig. Vraag je partner regelmatig hoe ze zich voelt. Door vervolgens aandachtig naar haar te luisteren, steun je haar enorm!
 • Praat over je eigen emoties, ook voor jou is dit traject belastend. Mannen die de moed hebben om er met anderen over te praten ervaren het traject als minder belastend.

Overige factoren

Bepaalde industriële chemicaliën zoals bijvoorbeeld lood en bestrijdingsmiddelen kunnen een slechte invloed hebben op de aanmaak van de zaadcellen. Probeer blootstelling aan deze stoffen zo veel mogelijk te vermijden. Daarnaast kunnen ook sommige geneesmiddelen slecht zijn voor de spermaproductie. Bijvoorbeeld bètablokkers. Ook van de straling van je mobiele telefoon wordt gedacht dat het een slechte invloed heeft op de sperma productie. Draag je telefoon daarom niet in je broekzak.

 • Houd je lichaam warm. Energie moet stromen, in een koud lichaam stroomt de energie minder goed dan in een warm lichaam.
 • Zorg er vooral voor dat je voeten warm zijn. Vruchtbaarheid heeft alles te maken met de kwaliteit van de nier-energie. De nier-meridiaan begint onder je voeten, deze energie stroomt minder goed als je voeten koud zijn.
 • Als je met een volle of half volle blaas een behandeling moet ondergaan, drink dan geen koude dranken, maar gewoon lekker lauw water. Het is jammer als je energie naar de maag gaat om de koude plens water op te warmen. De baarmoeder moet over voldoende energie beschikken als ze een behandeling ondergaat. Bij een terugplaatsing is dit nog belangrijker!
 • Plan samen met je partner wat je gaat doen na een terugplaatsing. Spreek af dat je geen ruzie zult maken. Vermijd mensen of situaties die grote, negatieve emoties bij je los maken. Plan iets leuks, het liefst iets vrolijks. Huur een heerlijke lachfilm en houd je lichaam, maar vooral je onderbuik, lekker warm. Na een terugplaatsing kun je eventueel teruggaan naar je werk. Neem jezelf deze dag en de dag erna wel in acht! Doe het rustiger aan, sla het sporten over en ga op tijd naar bed.
 • Met voeding kun je de omstandigheden in je lichaam die van invloed zijn op je vruchtbaarheid, beïnvloeden. Dit onderwerp is veel omvattend en complex. Een voedingsadvies wordt afgestemd op de pathologie die volgens de Chinese Geneeskunde is gediagnosticeerd en is daarmee persoonsgebonden. Aan vegetariërs adviseer ik bijvoorbeeld om toch zo af en toe vlees te eten. Zelf een soep maken op basis van bouillon (lang) getrokken uit mergpijpjes, ossobucco, schenkel of kippenpootjes kan eventueel ook. Ik geef hierover graag adviezen die precies afgestemd zijn op jouw lichaam.
 • Onderschat de emotionele impact van vruchtbaarheidsbehandelingen niet. IVF, ICSI en IUI zijn emotioneel belastende behandelingen. Wees open, probeer je ervaringen en emoties zoveel mogelijk te delen met anderen. Vrouwen die de moed hebben om er met anderen over te praten, ervaren het traject als minder belastend.
 • Waak ervoor dat je met je partner niet alleen spreekt over de behandelingen en jullie wens om zwanger te worden. Als het onderwerp jullie leven te sterk gaat beheersen, kun je bijvoorbeeld afspreken dat het onderwerp op één bepaalde avond in de week besproken wordt.
 • Supplementen: ik geef graag persoonlijk advies over eventueel te gebruiken supplementen.
 • Waak ervoor dat je niet “over-focust”. Hiermee bedoel ik dat je teveel van je eigen energie aan het vruchtbaarheidsprobleem besteed. Het probleem lijkt hierdoor steeds groter worden. Als je over focust geef je te weinig aandacht aan de andere dingen in het leven. De andere dingen verlichten en heb je juist nodig om het vruchtbaarheidsprobleem te kunnen hanteren.
 • Houd je seksuele relatie leuk. Kan dit als je in een vruchtbaarheidstraject zit? Jazeker! Op het moment dat het verplichte vrijen het plezier uit je seksuele relatie haalt, is het tijd om in te grijpen. Bestel op internet www.zelfinseminatie.nl een aantal inseminatie setjes. Deze gebruik je op het moment dat je vruchtbaar bent, zodat er niet verplicht gevreeën hoeft te worden. Sex bewaar je voor de momenten dat jullie er beiden echt zin in hebben.
 • Vraag om professionele psychische hulp als het traject te zwaar dreigt te worden. Als je belastbaarheid verminderd is of als je veel last te dragen hebt, kan het vruchtbaarheidstraject net iets teveel worden. Aarzel niet om dit bespreekbaar te maken bij je gynaecoloog, huisarts of acupuncturist. Soms is het voldoende om pauzes tussen de behandelingen in te lassen of word je doorverwezen naar een psycholoog. Ik werk samen met therapeuten die bekend zijn met de problematieken van verminderde vruchtbaarheid. Bijvoorbeeld www.therapiecoaching.nl van Judith Kooij.
 • Maak het onderwerp bespreekbaar op je werk. Vrouwen die aan vruchtbaarheidsbehandelingen beginnen, gaan er vaak van uit dat ze wel zwanger zullen zijn na 1 of 2 behandelingen. In eerste instantie wordt er dan een draai gegeven aan de reden van de afwezigheid op het werk. Helaas komt het regelmatig voor dat langdurig behandelen noodzakelijk is. Op het werk zal uiteindelijk toch uitgelegd moeten worden, waarom er zo vaak verzuimd wordt. Voor jezelf is het prettig en het geeft heel veel rust als je de waarheid vertelt.
Neem contact op

Specialismen