Behandelingen

Acupunctuur is een methode om de gezondheid te bevorderen en ziekte te genezen of te verlichten. Het versterkt de weerstand, vermindert pijn en vergroot de vitaliteit. Het beïnvloedt de verdeling en de doorstroming van vitale energie in het lichaam. Er zijn veel klachten waar acupunctuur een positief effect op heeft. Onderzoeken tonen dat ook steeds vaker aan.

Binnen de acupunctuur gaat men uit van een holistisch mensbeeld. Er kunnen zowel lichamelijke als geestelijke problemen behandeld worden. Lichaam en geest horen immers bij elkaar! Ook psychosomatische klachten zijn goed te behandelen met acupunctuur. Het aantal benodigde behandelingen is afhankelijk van diverse factoren. Bijvoorbeeld de aard van de klacht, (chronisch of acuut), leeftijd of medicijngebruik.

Acupunctuur kan goed worden toegepast naast andere behandelwijzen (bijvoorbeeld huisarts of fysiotherapie). Een verwijzing van je arts is niet nodig.

Specialismen

Door onze levensstijl komt burn-out helaas veel voor. Er wordt veel van ons gevraagd. Vaak is onze werkdruk hoog, zijn er veel zorgtaken en blijft er te weinig tijd over om te ontspannen. Als dit lang aanhoudt, raken alle reserves verbruikt en is er een totaal gebrek aan energie. Het lukt allemaal niet meer. Ook van de dingen die je normaal gesproken leuk vond, kun je niet meer genieten.

Acupunctuur herstelt de balans in je lichaam en geest. Door de diep ontspannende werking van acupunctuur vermindert de spanning in je lichaam en komt er meer rust in je hoofd. De situatie van chronische spanning en niet tot rust kunnen komen kan met behulp van acupunctuur doorbroken worden. Voor veel burn-out patiënten voelt dit als een verademing.

Heb je te maken met een (beginnende) burn-out en ben je opzoek naar hulp? Neem gerust contact met me op. Of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Ik vertel je graag wat de mogelijkheden zijn voor begeleiding bij herstel van je burn-out

Neem contact op

Angst is een natuurlijke emotie waar iedereen in het leven mee te maken heeft. Normaal gesproken verdwijnt de angst vanzelf als het gevaar voorbij is. Als er langdurig veel angst is, krijgt het lichaam niet de mogelijkheid zich te ontdoen van deze gevoelens. Het lichaam raakt in een staat waarin het continu cortisol aanmaakt.

Cortisol staat bekend als het ‘stress hormoon’. Het wordt deels geproduceerd in de bijnier als je onder druk staat of als je je bedreigd voelt. De hypofyse bepaalt dan hoeveel stress-hormonen de bijnieren moeten vrijgeven om te kunnen vechten of te vluchten. Dit alarmsysteem werkt prachtig totdat….. het uit balans is.

Langdurige stress kan ervoor zorgen dat het lichaam het angst-signaal blijft afgeven zonder dat er een gevaarlijke situatie is. Hierdoor blijft het cortisol niveau in het lichaam continue hoog. Je voelt je steeds angstig terwijl het helemaal niet meer nodig is. De angst kan zo heftig zijn dat het omslaat in paniek. Bij paniekaanvallen kun je het gevoel hebben alle controle te verliezen of bang zijn om dood te gaan.

Hierdoor kun je last krijgen van benauwdheid, hyperventilatie, hartkloppingen, misselijkheid, buikpijn of duizeligheid, gevoel van verlamming of depersonalisatie (het gevoel het contact met jezelf kwijt te raken). De angst kan zo sterk worden dat het omslaat in paniekaanvallen.

Als je hiermee te maken hebt kan dit je enorm belemmeren in je dagelijks leven. Je durft bijvoorbeeld niet meer de straat op, je kunt je niet meer concentreren op je werk of gaat sociale contacten uit de weg.

Acupunctuur kan je helpen te ontspannen in situaties die bij jou angst oproepen. Het lichaam gaat spanning loslaten en het cortisolniveau daalt. Het gevoel van angst neemt af of verdwijnt helemaal.

Na een aantal behandeling met acupunctuur ervaar je meer rust en krijg je weer vertrouwen in jezelf. Situaties die je als beangstigend ervaren hebt, verliezen hun lading, zodat jij weer normaal kunt gaan leven. Wil je weten wat acupunctuur voor jou kan betekenen? Neem gerust contact met me op. Of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Ik vertel je graag wat de mogelijkheden zijn voor begeleiding bij angst en paniekaanvallen.

Neem contact op

De meeste vrouwen die zwanger zijn van een baby in stuitligging bevallen met een keizersnede. Moxatherapie vergroot de kans dat het kind zich rond week 33, 34, 35 of 36 van de zwangerschap omdraait. Ook kan moxatherapie ingezet worden als er al besloten is om de baby handmatig te draaien!

Volgens de Traditionele Chinese geneeswijze komt bij moxatherapie energie in het bekken vrij. Deze energie zorgt voor beweging. Door de beweging in het bekken wordt de baby beweeglijk en is de kans groter dat de baby gaat draaien.

De behandeling met moxa is een warmtebehandeling. Het is pijnloos en gemakkelijk thuis uit te voeren. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de kans dat het kind spontaan draait, vergroot wordt van 50% naar 75%. Veel verloskundigen weten dit en verwijzen zwangeren met een baby in stuitligging naar mij door.

Zwangere vrouwen met een baby in stuitligging kunnen vanaf de 33ste week beginnen met moxa. De zijkant van de kleine teen wordt met een moxastick behandeld. De behandeling is gemakkelijk thuis voort te zetten met hulp van de partner. De moxatherapie wordt dagelijks, gedurende 10 dagen herhaald. Behandelen kan meestal tot eind 36e week (soms nog langer).

Heb je nog vragen? Bel of app mij gerust, ik vertel je graag meer! Of maak direct een afspraak. Neem als het kan je partner mee naar de afspraak, dan leer ik je partner hoe de moxatherapie gegeven wordt.

Neem contact op

Endometriose is een veel voorkomende gynaecologische aandoening, die zich op veel verschillende manieren uit. Vaak zijn er ernstige pijnklachten tijdens en rond de menstruatie en er zijn vaak vruchtbaarheidsproblemen.

De acupunctuurbehandelingen richten zich op het bestrijden van symptomen zoals pijn, maar ook op de behandeling van de ziekte zelf. Bij endometriose is er volgens de Chinese Geneeskunde sprake van een stagnatie. Er is namelijk geen vrije doorstroming van bloed en energie en de hormoonhuishouding is uit balans.
Daarnaast zien we bij endometriosepatiënten ook vaak koude in het onderlichaam waardoor stagnatie optreedt.

Met behulp van acupunctuur stimuleren we de beweging van het bloed en energie in de juiste richting. Ook het reguleren van de hormoonhuishouding en de menstruatie is een belangrijk onderdeel van de behandeling.

Afhankelijk van de mate van endometriose, de bijbehorende klachten en een eventuele kinderwens helpt de acupunctuurbehandeling bij:

  • het verminderen van pijnklachten
  • het reguleren van de hormoonhuishouding en menstruatiecyclus
  • reductie van endometrioseweefsel
  • herstel na operatie
  • verminderen van bijwerkingen van hormonale medicatie zoals bijvoorbeeld Lucrin
  • verbeteren van de vruchtbaarheid
  • verminderen van spanning
  • verbeteren van het energieniveau

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om uit te zoeken waar de stagnatie door ontstaan is. Vaak is er spanning, stress en te weinig rust. De relatie tussen voeding en endometriose blijkt een erg belangrijke factor. Vanuit de Chinese Geneeskunde is er veel aandacht voor en speelt voeding een belangrijke rol bij het voorkomen en genezen van ziektes. Deze oude wijsheid wordt langzamerhand ook in de Westerse wereld actueel. Aanpassingen in het voedingspatroon geven hele goede resultaten bij endometriose!!! Ook beweging en een gezonde balans tussen inspanning en ontspanning helpt om de klachten te verminderen. Net als voldoende rust voorafgaand aan en tijdens de menstruatie. Door aanpassingen in de lifestyle kan verdere uitbreiding van endometriose worden voorkomen.

Als je vragen hebt of een afspraak wilt maken voor een kennismakingsgesprek, neem dan gerust telefonisch contact met me op!

Neem contact op

Als afvallen niet lukt, kun je behoorlijk wanhopig worden. Mensen die al vaak afgevallen zijn en vervolgens weer aankwamen en mensen die veel koolhydraten of suikers eten kunnen last hebben van insuline resistentie.

De alvleesklier maakt insuline aan. Insuline zorgt ervoor dat glucose (koolhydraten worden in je maag en darmen omgezet tot glucose) uit je voeding naar de cellen gaat als brandstof. Elke keer als je suiker of koolhydraten eet, maakt je lichaam insuline aan. Insuline opent als het ware de deuren van de cellen, zodat de glucose naar binnen kan om de cel te voeden. Door te vaak, te veel koolhydraten en suikers te eten zijn je cellen moe geworden. Ze reageren niet meer op de aangemaakte insuline, de deuren van de cellen gaan niet meet open. De cellen zijn resistent geworden voor insuline. Het gevolg is dat de cellen niet gevoed worden.

Ook al heb je goed gegeten, je cellen blijven schreeuwen om voeding. Je lichaam vertaalt deze noodkreten van de cellen als honger. Een oer-honger die veel sterker is dan jezelf. Ook al wil je nog zo graag afvallen, de hang naar koolhydraten of suikers is vele malen groter dan jouw wilskracht of zelfbeheersing. Afvallen onder deze omstandigheden is een absolute crime. En als je toch wat afgevallen bent is het bijna onmogelijk om op gewicht te blijven, want je cellen reageren nog steeds onvoldoende op insuline en worden niet goed gevoed zodat de oer-honger blijft bestaan.

Insuline resistentie is vaak het voorstadium van diabetes type 2. Bij diabetes type 2 maakt je lichaam te weinig insuline aan en de cellen reageren minder goed op insuline. Er blijft dan te veel suiker in je bloed zitten: je krijgt te hoge bloedglucosewaarden. Bij diabetes type 2werkt je alvleesklier steeds minder goed. Je hebt hierdoor steeds minder insuline.

Beide aandoeningen zijn welvaartsziekten die niemand hoeft te hebben! Als je maar de juiste voeding tot je neemt. Als je weet dat alle koolhydraten in je lichaam omgezet worden tot glucose (=suiker) en je weet dat je lichaam een probleem heeft met suikers, moet je dus geen suikersengeen koolhydraten meer eten. Zo simpel is dat!

Maar wat kun je dan wel eten? De oplossing is om tijdelijk ketogeen te gaan eten.
Je eet zeer koolhydraatarm met maximaal tot 20-25 gram koolhydraten per dag en veel méér gezonde vetten. Je lichaam maakt vrijwel alleen gebruik van vet (ketonen) als brandstof. Je komt daardoor in ‘ketose’. Met deze aanpak voel je je al snel energieker, ben je de hele dag lekker verzadigd en is afvallen geen probleem. Belangrijk is dat je op heel veel fronten gezondheidswinst kunt behalen. Zo verbeteren je cholesterolwaarden, je bloeddruk daalt, je zult minder ontstekingsreacties in je lichaam hebben (atritis, artrose en reuma knappen hier enorm van op), je gaat je helderder in je hoofd voelen en je krijgt veel meer energie.

Ik vertel je graag meer over deze manier van eten en wat acupunctuur je tijdens dit proces kan bieden. M.b.t. de voedingsadviezen om ketogeen te eten maak ik gebruik van de kennis van The New Food. Zie ook www.thenewfood.nl

Neem gerust contact met me op als je meer wilt weten. Of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

Neem contact op

Ieder mens wordt op een zeker moment geconfronteerd met verlies, bijvoorbeeld het overlijden van een dierbare. Vroeger was het begrip rouwverwerking voorbehouden aan de dood. Andere vormen van verlies kunnen leiden ook tot een rouwproces bijvoorbeeld dementie, kanker, hartklachten, diabetes, echtscheiding, ontslag of echtscheiding. Tijdens een rouwproces is er vaak sprake van (meestal tijdelijke) achteruitgang in de gezondheid.

Hoe werkt rouwen?

Om tot verliesverwerking te komen, brengt het lichaam allerlei processen en reacties op gang. Om de verschillende reacties te kunnen plaatsen en zicht te krijgen op de manier waarop het rouwproces over het algemeen verloopt, wordt dit in de westerse wetenschap onderverdeeld in rouwtaken. Het volbrengen van de taken leidt, na enige of langere tijd, uiteindelijk tot een moment waarop je kunt zeggen dat het verlies ‘verwerkt’ is. Dat is het moment waarop je als ‘verliezer’ het verlies aanvaard hebt en je jezelf en je leven hebt aangepast aan het gegeven dat iets of iemand voorgoed uit je leven is verdwenen. Op dat moment kun je de draad van het leven weer oppakken.

Wat kan acupunctuur doen?

Een belangrijk effect van emotionele gebeurtenissen is dat zij de circulatie en transformatie van qi (energie, levenskracht) in het lichaam verstoren. Bij een heftige emotionele gebeurtenis ‒ zoals het overlijden van een dierbare, maar ook bijvoorbeeld een scheiding of ontslag ‒ is het mogelijk dat de qi gaat stagneren. Dit kun je vergelijken met het gevoel opgesloten te zijn in een harnas. Rouwenden hebben hierdoor vaak de volgende klachten: een benauwd gevoel op de borst, problemen met slikken, een droge mond, gebrek aan energie, slaapverstoringen, prikkelbaarheid, spierverslapping, hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid, verminderde eetlust of een verlaagde weerstand.

Acupunctuur helpt bij het opruimen van blokkades (stagnaties) en zorgt ervoor dat de qi weer vrij kan stromen. Het is gelukkig niet zo dat het verdriet kan worden ‘weggeprikt’ met acupunctuur. Maar door het in beweging brengen van de qi, gaat de deur weer een klein stukje open en kan er weer wat ‘frisse lucht’ naar binnen. Hierdoor kunnen lichamelijke klachten afnemen of zelfs geheel verdwijnen, waardoor de rouwende zich, binnen de gegeven omstandigheden, comfortabeler zal voelen.

Onderzoek:

Van maart t/m mei 2012 vond een casestudie plaats naar acupunctuurbehandelingen bij gecompliceerde rouwverwerking, in acupunctuurkliniek Rangkuti te Koog aan de Zaan. Proefpersonen vulden de Scoring en Normering Vragenlijst Rouw (bewerking ICG-R, Prigerson, 1995) in, zowel voorafgaand aan de acupunctuurbehandelingen als circa één week na de vijfde behandeling. Wekelijks vulden zij daarnaast de Hospitality Anxiety and Depression Scale (bewerking HADS, Snaith & Zigmond, 1994) in. Daaruit kwam naar voren dat in alle casussen de score-uitslagen van de vragenlijsten na vijf acupunctuurbehandelingen gedaald waren, ten opzichte van de score-uitslagen voor aanvang van de behandelingen. Hieruit kan worden geconcludeerd dat acupunctuur een ondersteunende werking heeft op gecompliceerde rouwverwerking.

Behalve acupunctuur kunnen ook quasha en cupping in een periode van rouw verlichting bieden en je fysiek en mentaal ondersteunen. Neem gerust contact met me op als je vragen hebt. Of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

Neem contact op

In principe is een gezonde menstruatiecyclus vrij van klachten. Toch zijn er veel vrouwen die last hebben van zowel lichamelijke als emotionele menstruatieklachten. Soms zijn de klachten zo erg dat zij een paar dagen niet normaal kunnen functioneren. Dat is erg vervelend. De menstruatie is een natuurlijk proces dat niet elke maand tot zoveel ongemak zou mogen leiden.

Vóór de menstruatie

Als de klachten zich voordoen in de periode voordat de menstruatie begint, noemen we dat het Premenstrueel Syndroom (PMS). De klachten kunnen zowel emotioneel als lichamelijk zijn. Veel vrouwen met PMS hebben last van stemmingswisselingen, prikkelbaarheid en somberheid. Veel voorkomende lichamelijke klachten zijn pijn in de buik, vermoeidheid, hoofdpijn, gewrichtspijn, rugpijn en pijnlijke borsten. Deze klachten worden veroorzaakt door stagnaties in de energie.

De cyclus

Behalve premenstruele klachten zijn er ook klachten die voortkomen uit een verstoring in de menstruatiecyclus. Als de menstruatiecyclus uit balans is, kan de menstruatie onregelmatig worden, te lang aanhouden of juist te kort duren. Het kan ook leiden tot overmatig bloedverlies, tussentijdse bloedingen of menstruatiepijn. Veel vrouwen denken dat alle genoemde klachten nu eenmaal bij de menstruatie horen. Dat is niet waar. Een gezonde menstruatie is regelmatig, doet geen pijn en wekt geen sterke emotionele reacties op.

Wat kan acupunctuur doen?

Een acupunctuurbehandeling is gericht op hormoonhuishouding en een goede doorstroming van de energie in de buik. Maar ook elders in het lichaam kan de energiebalans verstoord zijn, waardoor de menstruatie niet goed verloopt. Door dit te herstellen krijgt de menstruatie weer een gezond verloop en verdwijnen de lichamelijke en emotionele klachten. Hoeveel behandelingen nodig zijn, is afhankelijk van de aard en ernst van uw klachten. Neem contact met mij op, ik vertel graag meer! Of maak een afspraak voor een intakegesprek.

Neem contact op

Een fles opendraaien of een envelop openmaken; het zijn simpele alledaagse handelingen. Behalve als je een reumatische aandoening hebt. Dan kunnen deze eenvoudige handelingen een grote uitdaging zijn. Mensen met een reumatische aandoening worden vaak erg beperkt in hun dagelijkse leven, simpelweg omdat veel handelingen pijn doen of niet lukken.

Pijn en stijfheid

Onder reumatische aandoeningen vallen meer dan tweehonderd verschillende aandoeningen aan de gewrichten of het omliggende weefsel. Deze zijn niet allemaal even ingrijpend. Chronische gewrichtsaandoeningen hebben een grote invloed op ons dagelijkse functioneren. De ziekte van Bechterew, artrose, reumatische artritis en juveniele chronische artritis (JCA) zijn voorbeelden van chronische reumatische aandoeningen. In alle gevallen bestaan de klachten voornamelijk uit zwellingen, pijn en stijfheid. Hierdoor wordt bewegen moeilijk en pijnlijk.

Oorzaken

Een reumatische aandoening kan verschillende oorzaken hebben. Acute aandoeningen, zoals acute reuma, worden vaak veroorzaakt door ontstekingen van de gewrichten. De chronische aandoeningen ontstaan vaak door een combinatie van factoren. Meestal is het immuunsysteem ernstig verstoord. Er kan ook sprake zijn van aanleg, al is dat nooit de enige oorzaak. Lichamelijke overbelasting, zoals verkeerd en/of teveel bewegen of overgewicht, zorgt vaak voor een verergering van de klachten. Maar ook langdurig onder geestelijke of emotionele spanning staan, kan de klachten doen toenemen.

Wat kan acupunctuur doen?

Een acupunctuurbehandeling is allereerst gericht op het bestrijden van uw pijnklachten en op het beter laten functioneren van uw gewrichten. Omdat klachten als zwellingen (ontstekingen), stijfheid en pijn worden veroorzaakt door energieblokkades moeten deze eerst worden opgeruimd. Hierdoor nemen de zwellingen en het stijve gevoel af en wordt de pijn minder. Acupunctuur kan eenmaal beschadigde gewrichten niet genezen maar kan wel een verergering van de klachten tegengaan door het immuunsysteem te versterken. De algehele weerstand wordt beter waardoor de kwaliteit van leven toeneemt. Omdat het om chronische klachten gaat zijn er meerdere behandelingen nodig. Ook aanpassingen in het voedingspatroon leveren zeer goede resultaten op. Neem gerust contactmet me op als je vragen hebt. Of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

Neem contact op

Blaasklachten komen vaak voor, vooral bij vrouwen. In het dagelijkse leven kunnen ze voor veel ongemak zorgen. Misschien denk je dat dit ongemak erbij hoort omdat je ouder wordt of een bevalling achter de rug hebt. Niets is minder waar.

Blaasontsteking

In de blaas wordt urine verzameld die via de urineweg het lichaam verlaat. Vrouwen hebben een korte urineweg waardoor bacteriën van buiten vrij makkelijk een infectie aan de blaas kunnen veroorzaken. Meestal zijn de bacteriën afkomstig uit het gebied rondom de anus. Maar ook tijdens de geslachtgemeenschap kunnen bacteriën via de urinebuis de blaas bereiken. Mannen kunnen ook een blaasontsteking oplopen, maar veel minder snel. Om te weten of u een blaasontsteking hebt, kunt je een urinetest laten doen bij uw huisarts.

Goede urinetest maar wel blaasklachten

Misschien heb je al enkele keren een antibioticakuur gehad en geeft de urinetest aan dat je geen blaasklachten hebt. Toch blijven de blaasklachten bestaan! Het is dan zinvol om acupunctuur te proberen. In de Chinese Geneeskunde kijken we heel anders aan tegen blaasproblemen en zijn bepaalde blaasproblemen op te lossen. Neem gerust contact met me op als je hier vragen over hebt, ik vertel je graag meer!

Neem contact op

Een op de vijf mensen heeft regelmatig last van maag- en/of darmklachten. De maag en de darmen zijn een onderdeel van ons spijsverteringssysteem. Als dat niet goed werkt, kunt je je erg vervelend voelen. Een slecht werkende spijsvertering heeft namelijk een grote invloed op ons gevoel van welbevinden. Goede voeding en een goede balans tussen spanning en ontspanning is erg belangrijk. Niet alleen het eten, ook het leven moet worden verteerd. Emotionele gebeurtenissen hebben impact op de energie van onze spijsvertering en kunnen disbalansen veroorzaken. Veel voorkomende klachten zijn bijvoorbeeld:

Prikkelbare of spastische darm

De zenuwen in de dikke darm zorgen ervoor dat de spieren van de darmen samentrekken. Hierdoor worden de voedselresten door de darm vervoerd. Bij een prikkelbare darm zijn deze zenuwen overgevoelig voor allerlei invloeden. Gaat die overgevoeligheid gepaard met krampen, dan noemen we dat een spastische darm. Een prikkelbare darm geeft doorgaans de volgende symptomen; een opgeblazen gevoel, diarree, al dan niet afgewisseld met obstipatie, winderigheid en buikpijn. Ook kunnen er grote schommelingen zitten in je eetlust.

Maagklachten / Maagzuur

In de maag wordt ons voedsel vermengd met maagzuur waardoor het wordt verteerd. Het maagzuur is ook een verdedigingsmiddel tegen de bacteriën die met ons voedsel binnenkomen. Een veelvoorkomende maagklacht is brandend maagzuur. Dit wordt meestal veroorzaakt door onregelmatig en/of overmatig eten. Andere veelvoorkomende maagklachten zijn misselijkheid, oprispingen en een opgeblazen gevoel.

Wat kan acupunctuur doen?

De energie van de spijsvertering moet naar beneden gericht zijn. Bij verstoringen in de energiebalans stijgt deze energie. De acupunctuurbehandeling is er op gericht de energie te laten dalen. Hierdoor nemen klachten als oprispingen, brandend maagzuur en braken snel af. Vaak is er ook sprake van een lokale energiestagnatie in de darmen die met een behandeling kan worden opgeheven. Verder zorgt acupunctuur ervoor dat de spijsvertering in zijn geheel beter gaat functioneren. Meestal vul ik de behandeling aan met voeding- en lifestyle advies. Neem gerust contact met me op als je hier vragen over hebt, ik vertel je graag meer!

Neem contact op

Als je de diagnose kanker krijgt, verandert je leven ingrijpend. Behalve de emotionele en mentale schok die je te verwerken krijgt, ga je doorgaans meteen een intensief onderzoeks- en behandeltraject in. De behandelingen bij kanker kunnen flinke bijwerkingen geven. In het toch al zware traject kunnen deze bijwerkingen een extra lichamelijke en emotionele belasting zijn.

Onzekerheid

Er breekt een periode van grote onzekerheid aan, waarin je vaak gespannen en angstig kunt zijn. Deze onzekerheid kan veel van je vergen. Daarnaast kunt je ook te maken krijgen met soms ernstige lichamelijke klachten, niet alleen als gevolg van de ziekte maar ook als gevolg van de behandelingen. De bijwerkingen van chemotherapie, hormoontherapie, immunotherapie en bestraling kunnen heftig zijn. De meest voorkomende klachten zijn vermoeidheid, misselijkheid, huidklachten, gevoelloosheid in handen en voeten, smaakverlies en concentratieverlies. Hormoontherapie kan daarnaast ook overgangsklachten geven. Deze bijwerkingen kunnen er ook toe leiden dat je moedeloos wordt en de energie verliest om de behandeling goed te doorstaan.

Wat kan acupunctuur doen?

Kort en simpel gezegd wordt met acupunctuur de energiehuishouding weer in balans gebracht, zowel lichamelijk als geestelijk, waardoor bovengenoemde klachten kunnen verminderen of verdwijnen. Dit komt doordat (plaatselijke) energieblokkades of –tekorten worden opgeheven. In het geval van vermoeidheid bijvoorbeeld is er duidelijk sprake van een energietekort. De behandeling zal er in eerste instantie op gericht zijn de energie te voeden. Bij klachten als misselijkheid is de behandeling vooral gericht op het verbeteren van de spijsvertering.

Verder is de kans groot dat tijdens een acupunctuurbehandeling de spanning in uw lichaam afneemt en uw geest rustiger wordt. Deze ontspanning kan een positief effect hebben op uw gezondheid en welbevinden. U gaat zich dan fitter en sterker voelen waardoor u de behandelingen fysiek beter aan kunt. Het is ook waarschijnlijk dat u emotioneel meer in balans komt. Dat kan heel waardevol zijn in een periode waarin u veel te verwerken krijgt. Misschien hebt u er behoefte aan stil te staan bij wat er allemaal gebeurt en gebeurd is. Het kan zijn dat uw kijk op het leven verandert. In dit mogelijke proces van bezinning en heroriëntatie kan ik ondersteuning bieden.

Wanneer beginnen?

Acupunctuur geeft de beste resultaten als er tegelijk met de reguliere behandelingen mee wordt gestart. De kans is dan het grootst dat eventuele bijwerkingen niet optreden of de heftigheid ervan wordt beperkt. Maar ook in een later stadium is het zinvol met acupunctuur te beginnen. Ook langer bestaande klachten kunnen verminderen of zelfs verdwijnen. Neem gerust contact met me op als je hier vragen over hebt, of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

Neem contact op

Een te hoge bloeddruk is een van de meest voorkomende lichamelijke aandoeningen in de westerse wereld. Er bestaan twee soorten hoge bloeddruk. De meest voorkomende is de ‘essentiële hypertensie’. Hiervan is de oorzaak onbekend. Er zouden erfelijke factoren mee kunnen spelen. Als ouders of grootouders een te hoge bloeddruk hadden loop je zelf ook meer kans op een te hoge bloeddruk. De ‘secundaire hypertensie’ wordt veroorzaakt door een ziekte of afwijking, die vaak met de nieren te maken heeft.

Verkeerde leefgewoonten hebben een nadelige invloed op de bloeddruk, zoals roken, teveel alcohol, verkeerde voeding, stress en overgewicht. Ook te weinig slaap of te weinig lichaamsbeweging kan een negatieve invloed op de bloeddruk hebben.

Wat kan acupunctuur doen?

Acupunctuur is vooral zeer geschikt voor beginnende essentiële hypertensie. Er is dan nog geen of weinig schade opgetreden aan de bloedvaten. Door de diepe ontspanning die acupunctuur brengt en de adviezen t.a.v. lifestyle en voeding verlaagt de bloeddruk aanzienlijk. In overleg met de arts die bloeddrukmedicatie voorgeschreven heeft, wordt de medicatie afgebouwd.

Als de hoge bloeddruk veroorzaakt wordt door een ziekte of afwijking is het moeilijker om de bloeddruk te verlagen. Door behandelingen met acupunctuur en aanpassingen in voeding en lifestyle, zal er een gedeeltelijke verlaging van de bloeddruk op treden.

Ook als een hoge bloeddruk al langere tijd aanwezig is, wordt het moeilijker om de bloeddruk goed te verlagen. Er is dan beschadiging van de bloedvaten opgetreden wat niet meer teruggedraaid kan worden.

Neem gerust contact met me op als je hier vragen over hebt, ik vertel je graag meer!

Neem contact op

Zie menstruatieklachten

Neem contact op

Daarnaast heeft de Wereld Gezondheidsorganisatie (WGHO) een lijst samengesteld met klachten waarvan onomstotelijk is bewezen is dat ze goed te behandelen zijn met acupunctuur.