Naalden in je gezicht voor een mooiere huid?

Een mooier (en je rimpels minder scvherp) huidje zónder cosmetische ingrepen? In de Chinese Song dynastie (960- 1279 na Chr.) hielden ze de huid van keizerinnen jong door acupunctuur. Inmiddels is cosmetische acupunctuur hartstikke terug en wordt het niet meer alleen ingezet bij keizerinnen, maar kunnen jij en ik ook een behandeling volgen. ‘Uiterlijke schoonheid is gebaseerd op innerlijk evenwicht’, zo is de filosofie achter de behandelmethode.

Wat belooft de cosmetische acupunctuur precies?

– Het stimuleert de collageenproductie
– Lift je gezicht op een natuurlijke manier
– De acupunctuur in combinatie met de bindweefselmassage verbeteren de doorbloeding
– Het vermindert lijntjes en rimpels
– Het kan de hormoonbalans herstellen en daarom een positief effect hebben op acne

Zelf ben ik bijna zevenentwintig jaar en heeft mijn huid hier en daar een klap gehad van hormooncrèmes die ik jarenlang gebruikte tegen eczeem. Rimpels heb ik heus niet, maar toen ik zag dat er een lijntje in mijn voorhoofd kwam schrok ik toch wel een beetje. Heel erg vind ik het niet, maar ik zou het leuker vinden als die lijn er niet zat. Nadat ik een artikel had gelezen op Holistik.nl over cosmetische acupunctuur was ik razend benieuwd geworden en wilde ik het zelf ervaren.

Voor ik het weet lig ik in de (verwarmde) behandelstoel. Na een kort gesprekje hoor ik dat de behandelingen met acupunctuur zich altijd richten op herstel van binnenuit. Zo kunnen sommige lijntjes ontstaan door een tekort aan vocht in de huid wat door het beïnvloeden van de meridianen weer hersteld kan worden. Tijd om die meridianen en lijntjes van mij eens onder handen te nemen.

Bindweefselmassage
De behandeling begint met een bindweefselmassage, een vrij stevige massage in het gezicht die de conditie van de huid verbetert en de collageenaanmaak stimuleert. Daarna is het tijd voor de naaldjes. Dat zijn overigens piepkleine naaldjes (0.16×0.5mm), zestig stuks maar liefst – in mijn geval. Dan komen er nog twaalf grotere naaldjes bij. Die kleintjes gaan in de lijntjes, de grote in de meridianen. Ook krijg ik nog twee naalden in mijn voet, in de buurt van m’n grote teen.

Veel voel ik niet van de naaldjes als ze in mijn gezicht zitten. En als mijn handen gemasseerd worden, voel ik de naaldjes al helemaal niet meer. Na een tijdje (de hele behandeling duurt een uur tot anderhalf uur) mogen de naaldjes eruit en wordt er een olie in mijn huid gemasseerd met warme kristallen. Met een stralend huidje en een ontspannen lijf ga ik de deur weer uit.

De lijntjes zijn heus niet opeens verdwenen, maar mijn huid is megazacht en strak. Net als dat lijntjes ook niet over één nacht ontstaan, zijn ze ook niet met één behandeling verminderd.