Wat te doen bij overgangsklachten

Overgangsklachten ontstaan als de balans is verstoord tussen Yin, de koele vrouwelijke energie, en Yang, de warme mannelijke energie. Yin en Yang kun je ook vertalen naar hormonen.

Door de dalende oestrogeenproductie in de overgang krijg je een tekort aan Yin en ontstaat een relatieve hitte in het lichaam: opvliegers en zweten. Met acupunctuur vullen we dit tekort aan Yin aan.

Het overschot aan Yang voeren we af door bepaalde acupunctuurpunten te stimuleren met naaldjes. Daardoor gaan er signalen naar de hersenen. De hersenen reageren hierop door hormonen af te geven die de energiebalans in het lichaam herstellen. De heftigheid van de klachten wordt hierdoor minder. Bovendien zullen de klachten zich minder vaak voordoen. Wanneer u regelmatig acupunctuurbehandelingen ondergaat, zult u merken dat het leven met de overgang niet zo ongemakkelijk hoeft te zijn. Hoeveel behandelingen nodig zijn, is afhankelijk van de aard en ernst van uw klachten. Acupuncturisten die regelmatig overgangsklachten behandelen kunnen een reële inschatting maken.