Endometriose

Endometriose is een veel voorkomende gynaecologische aandoening, die zich op veel verschillende manieren uit. Vaak zijn er ernstige pijnklachten tijdens en rond de menstruatie en er zijn vaak vruchtbaarheidsproblemen.

De acupunctuurbehandelingen richten zich op het bestrijden van symptomen zoals pijn, maar ook op de behandeling van de ziekte zelf. Bij endometriose is er volgens de Chinese Geneeskunde sprake van een stagnatie. Er is namelijk geen vrije doorstroming van bloed en energie en de hormoonhuishouding is uit balans.
Daarnaast zien we bij endometriosepatiƫnten ook vaak koude in het onderlichaam waardoor stagnatie optreedt.

Met behulp van acupunctuur stimuleren we de beweging van het bloed en energie in de juiste richting. Ook het reguleren van de hormoonhuishouding en de menstruatie is een belangrijk onderdeel van de behandeling.

Afhankelijk van de mate van endometriose, de bijbehorende klachten en een eventuele kinderwens helpt de acupunctuurbehandeling bij:

  • het verminderen van pijnklachten
  • het reguleren van de hormoonhuishouding en menstruatiecyclus
  • reductie van endometrioseweefsel
  • herstel na operatie
  • verminderen van bijwerkingen van hormonale medicatie zoals bijvoorbeeld Lucrin
  • verbeteren van de vruchtbaarheid
  • verminderen van spanning
  • verbeteren van het energieniveau

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om uit te zoeken waar de stagnatie door ontstaan is. Vaak is er spanning, stress en te weinig rust. De relatie tussen voeding en endometriose blijkt een erg belangrijke factor. Vanuit de Chinese Geneeskunde is er veel aandacht voor en speelt voeding een belangrijke rol bij het voorkomen en genezen van ziektes. Deze oude wijsheid wordt langzamerhand ook in de Westerse wereld actueel. Aanpassingen in het voedingspatroon geven hele goede resultaten bij endometriose!!! Ook beweging en een gezonde balans tussen inspanning en ontspanning helpt om de klachten te verminderen. Net als voldoende rust voorafgaand aan en tijdens de menstruatie. Door aanpassingen in de lifestyle kan verdere uitbreiding van endometriose worden voorkomen.

Als je vragen hebt of een afspraak wilt maken voor een kennismakingsgesprek, neem dan gerust telefonisch contact met me op!

Neem contact op

Specialismen