Angst- en Paniekaanvallen

Angst is een natuurlijke emotie waar iedereen in het leven mee te maken heeft. Normaal gesproken verdwijnt de angst vanzelf als het gevaar voorbij is. Als er langdurig veel angst is, krijgt het lichaam niet de mogelijkheid zich te ontdoen van deze gevoelens. Het lichaam raakt in een staat waarin het continu cortisol aanmaakt.

Cortisol staat bekend als het ‘stress hormoon’. Het wordt deels geproduceerd in de bijnier als je onder druk staat of als je je bedreigd voelt. De hypofyse bepaalt dan hoeveel stress-hormonen de bijnieren moeten vrijgeven om te kunnen vechten of te vluchten. Dit alarmsysteem werkt prachtig totdat….. het uit balans is.

Langdurige stress kan ervoor zorgen dat het lichaam het angst-signaal blijft afgeven zonder dat er een gevaarlijke situatie is. Hierdoor blijft het cortisol niveau in het lichaam continue hoog. Je voelt je steeds angstig terwijl het helemaal niet meer nodig is. De angst kan zo heftig zijn dat het omslaat in paniek. Bij paniekaanvallen kun je het gevoel hebben alle controle te verliezen of bang zijn om dood te gaan.

Hierdoor kun je last krijgen van benauwdheid, hyperventilatie, hartkloppingen, misselijkheid, buikpijn of duizeligheid, gevoel van verlamming of depersonalisatie (het gevoel het contact met jezelf kwijt te raken). De angst kan zo sterk worden dat het omslaat in paniekaanvallen.

Als je hiermee te maken hebt kan dit je enorm belemmeren in je dagelijks leven. Je durft bijvoorbeeld niet meer de straat op, je kunt je niet meer concentreren op je werk of gaat sociale contacten uit de weg.

Acupunctuur kan je helpen te ontspannen in situaties die bij jou angst oproepen. Het lichaam gaat spanning loslaten en het cortisolniveau daalt. Het gevoel van angst neemt af of verdwijnt helemaal.

Na een aantal behandeling met acupunctuur ervaar je meer rust en krijg je weer vertrouwen in jezelf. Situaties die je als beangstigend ervaren hebt, verliezen hun lading, zodat jij weer normaal kunt gaan leven. Wil je weten wat acupunctuur voor jou kan betekenen? Neem gerust contact met me op. Of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Ik vertel je graag wat de mogelijkheden zijn voor begeleiding bij angst en paniekaanvallen.

Neem contact op

Specialismen