Hoge Bloeddruk

Een te hoge bloeddruk is een van de meest voorkomende lichamelijke aandoeningen in de westerse wereld. Er bestaan twee soorten hoge bloeddruk. De meest voorkomende is de ‘essentiële hypertensie’. Hiervan is de oorzaak onbekend. Er zouden erfelijke factoren mee kunnen spelen. Als ouders of grootouders een te hoge bloeddruk hadden loop je zelf ook meer kans op een te hoge bloeddruk. De ‘secundaire hypertensie’ wordt veroorzaakt door een ziekte of afwijking, die vaak met de nieren te maken heeft.

Verkeerde leefgewoonten hebben een nadelige invloed op de bloeddruk, zoals roken, teveel alcohol, verkeerde voeding, stress en overgewicht. Ook te weinig slaap of te weinig lichaamsbeweging kan een negatieve invloed op de bloeddruk hebben.

Wat kan acupunctuur doen?

Acupunctuur is vooral zeer geschikt voor beginnende essentiële hypertensie. Er is dan nog geen of weinig schade opgetreden aan de bloedvaten. Door de diepe ontspanning die acupunctuur brengt en de adviezen t.a.v. lifestyle en voeding verlaagt de bloeddruk aanzienlijk. In overleg met de arts die bloeddrukmedicatie voorgeschreven heeft, wordt de medicatie afgebouwd.

Als de hoge bloeddruk veroorzaakt wordt door een ziekte of afwijking is het moeilijker om de bloeddruk te verlagen. Door behandelingen met acupunctuur en aanpassingen in voeding en lifestyle, zal er een gedeeltelijke verlaging van de bloeddruk op treden.

Ook als een hoge bloeddruk al langere tijd aanwezig is, wordt het moeilijker om de bloeddruk goed te verlagen. Er is dan beschadiging van de bloedvaten opgetreden wat niet meer teruggedraaid kan worden.

Neem gerust contact met me op als je hier vragen over hebt, ik vertel je graag meer!

Neem contact op

Specialismen