Als zwanger worden niet vanzelf gaat, kan het zijn dat je op een gegeven moment toegekomen bent aan een IVF behandeling. In deze spannende tijd kan acupunctuurbehandeling uitkomst bieden om je lichaam optimaal gereed te maken voor een zwangerschap.

Een IVF-behandeling kent een aantal fasen waar een acupunctuurbehandeling ondersteuning kan bieden. Elke acupunctuurbehandeling heeft in elke fase een specifieke doelstelling. Bij IVF  zijn dit de volgende fasen en doelstellingen:

Downregulatie
Dit is de fase waarin je eigen cyclus, door het slikken van de pil, tijdelijk stilgelegd wordt. Niet iedereen doorloopt deze fase. Je gynaecoloog besluit of het wenselijk is om wel of niet te starten met downregulatie. De acupunctuurbehandelingen richten zich in deze fase op het versterken van de basisenergieën die conceptie mogelijk maken. Ook is er in deze fase tijd om energetische verstoringen in de cyclus te behandelen.

Menstruatie fase
Tijdens deze fase wordt het opgebouwde endometrium (=baarmoederslijmvlies) afgestoten. Als je zwanger wilt worden is het van belang dat het endometrium volledig afgestoten wordt. Zo kan de baarmoeder schoon en goed opgeruimd aan een nieuwe ronde beginnen.

Acupunctuur ondersteunt dit proces door er voor te zorgen dat er voldoende doorstroom (beweging) in de onderbuik is. Energetische pathologiën die het “opruimen” in de baarmoeder in de weg staan, worden meebehandeld.

Stimulatie fase
Tijdens deze fase heeft de gynaecoloog eicel stimulerende medicatie voorgeschreven. In de Chinese Geneeskunde gaat het in deze fase om het versterken van de yinne energie van de nieren, aangezien hier de eicellen uit voortkomen. Acupunctuur ondersteunt de energie van de nieren tijdens deze fase dusdanig dat de kwaliteit en kwantiteit van de eicellen toeneemt. Eventuele bijwerkingen van de eicel stimulerende medicatie wordt verlicht.

Voor vrouwen die ondanks de stimulerende medicatie toch te weinig (goede!) eicellen produceren, werk ik met een acupunctuurprotocol wat zich intensief richt op het verbeteren van de eicelproductie. Met deze behandeling wordt enkele weken voor aanvang van de stimulatie fase begonnen. De behandeling wordt eventueel ondersteund met Chinese kruiden.

Punctie
De fase van de punctie begint vanaf het moment dat de follikels bijna rijp zijn tot aan de terugplaatsing. De acupunctuurbehandelingen zorgen voor een goede bloedcirculatie in het bekkengebied. Want bij een betere doorbloeding is dit gebied meer ontspannen en verloopt de punctie makkelijker. Veel vrouwen zien op tegen de punctie. Stress en angst kunnen stagnaties veroorzaken die met acupunctuur gemakkelijk op te lossen zijn. Tijdens deze dagen is acupunctuur tevens een heel mooi middel om beter te kunnen ontspannen en beter te kunnen slapen.

Terugplaatsing 
De acupunctuurpunten die tijdens deze fase geprikt worden, stimuleren de microcirculatie in de baarmoeder. Als de bevruchte eicel teruggeplaatst wordt in de baarmoeder, is het volgens de Chinese Geneeskunde van wezenlijk belang dat er energetische beweging in de baarmoeder is. Je kunt dit vergelijken met een visvijver: in een vijver waar veel beweging en activiteit is leven meer vissen dan in stilstaand water.

Op de dag van de terugplaatsing of eventueel de dag ervoor, vraag ik je naar de praktijk te komen voor een behandeling die zorgt voor voldoende energetische beweging en een goede doorbloeding in de baarmoeder. Tijdens deze behandeling volg ik een protocol waarvan aangetoond is dat de kans op zwangerschap significant wordt verhoogd. Zie voor meer informatie hierover:
The Greene Guide.
Vaak voeg ik een aantal punten toe waardoor je je wat beter kunt ontspannen.  Ook ontvang je adviezen voor na de terugplaatsing en leg ik uit hoe je een aantal acupunctuurpunten kunt masseren om de energetische beweging het eerste half uur na de terugplaatsing in stand te houden.

Wachttijd
Als de punctie achter de rug is begint een spannende periode van wachten. Bij veel vrouwen veroorzaakt dit wachten stress en een gevoel van machteloosheid. In deze fase maak ik gebruik van acupunctuurpunten die het innestelen stimuleren en de stress reduceren. Verder kijk ik wat specifiek nodig is om de kans op innesteling te vergroten. In de Chinese Geneeskunde wordt de baarmoeder vergeleken met een zaaibed, waarvan de aarde zacht, iets warm en vochtig moet zijn om zaadjes te kunnen laten ontkiemen. Zo moet ook de baarmoeder de juiste temperatuur, vochtigheid en zachtheid hebben.

Kan ik ook jou helpen om met acupunctuur je IUI, IVF of ICSI behandeling te ondersteunen?